Trafikksikkerhetsdag Byremo VGS

Publisert . Sist endret . i kategorien Nullvisjonen

TSdagByremo-miniSom tidligere år ble det også i år gjennomført en flott trafikksikkerhetsdag på Byremo vgs like før sommerferien. Mange aktører stilte opp denne dagen for å gjøre dagen innholdsrik og spennende for elevene.

Vi startet i auditoriet, hvor elevene ble samlet. Her ble selvsagt alle ønsket blidt velkommen av Anita Christensen, dagens program ble presentert, og ordføreren i Åseral, Oddmund Ljosland, holdt en fin åpningstale. I tillegg fikk dagens aktører si noen ord; brannvesen, politi, Statens Vegvesen og Nullvisjonen som holdt et foredrag.

Stasjonene var svært like som tidligere år, noe som erfaringsmessig har fungert svært bra. Nullvisjonen og Statens Vegvesen stilte med bråstopp og veltepetter; her fikk elevene prøve seg på en bråstopp som tilsvarer at man kjører 30 km/t inn i en fjellvegg. Til tross for ca 10 km/t i selve bråstoppen erfarte deltakerne at dette merkes på kroppen, og at beltene er til å stole på. I veltepetter sitter elevene i en bil som er strippet for motor. med fjernstyring veltes bilen rundt i lufta mens løse gjenstander som tomflasker danser rundt inne i bilen. Konklusjonen etter stasjonen var at bilbeltet er det viktigste sikkerhetsutstyret i bilen.

Se flere bilder fra dagen under.

Nullvisjonen stilte også med bråstopp i 70 som en egen stasjon. En kollisjonstestet bil er plassert på en stor skaptilhenger, hvor man også viser filmen fra kollisjonstesten. Stasjonen fungerer også som en samtalestasjon, som eksempelvis temaer som fart, tåleevne og ungdommer i ulykker er vesentlige temaer.
Politi hadde ansvar for promilleløype og samtale på sin stasjon, mens brannvesenet røykla et rom for å vise røykdykking. Den siste stasjonen var førstehjelp med hovedvekt på hjerte - lungeredning.
Etter lunsj samlet vi oss igjen inne, hvor vi hadde fått med oss Rohnny Vesterhus som fortalte sin gripende historie. For atten år siden gjorde han et valg i trafikken som han hver dag siden har angret på. Historien til Rohnny ga tydelig inntrykk, både for elever og oss andre som var der.
Avslutningsvis holdt Lars Versland fra Statens Vegvesen et flott foredrag om læring og holdninger i trafikken. Selvsagt rettet mot de unge tilskuerne.

 

Takk for en flott dag, alle sammen!

Bjørn Ivar Birkeland,
Prosjektleder Nullvisjonen