Kultur for seniorer

Publisert . Sist endret . i kategorien Kultur

phoca thumb s skjoldLurer du på hva Audnedal kommune gjør for de eldre på kulturfronten? Les mer her!

Audnedal kommune har i løpet av året en rekke kulturelle tilbud til de eldre i kommunen. Dette er et resultat av samarbeid mellom Bibliotek, Kulturenheten og Frivilligsentralen. Arrangementene muliggjøres gjennom ressurser fra kommunen og tilskudd fra Den Kulturelle Spaserstokken.

Det har blitt tradisjon her i Audnedal at vi har enkel bevertning til arrangementer i regi av Den Kulturelle Spaserstokken. Dette har vist seg å være et tiltak de eldre verdsetter. I tillegg til den kunstneriske formidlingen legger vi til rette for sosialt samvær og samtale. Dersom barn, barnebarn og venner ønsker å være med, er man selvfølgelig hjertelig velkommen!

Her er en liten smakebit av det vi har gjort til nå i 2014:

Teater på Konsmo

bilde gensern2I juni ble det arrangert teater og konsert på Konsmoheiem. Forestillingen «Genser'n te'n Johansen» handlet om en gammel sjømann som var kommet på aldershjem. Gjennom skuespill, musikk og kjente sanger, ble kursen atter satt mot det store og frie havet.  Forestillingen var fylt med humor og fremført i et behagelig tempo som de eldre tydelig satte pris på. «Genser’n te’n Johansen» ble formidlet av skuespiller Helge Sveen. Til teateret fikk publikum servert kaffe og hjemmebakte kaker, og det ble en særdeles hyggelig formiddag på Konsmoheimen!

Tur i det lokale kulturmiljøet

tur1Hvert år forsøker vi å få til en ekskursjon til en kulturell destinasjon i kommunen. I fjor var vi på Sveindal Museum, og i år gikk ferden til Barnevandrersenteret på Konsmo. De som ønsket fikk skyss fra Byremo. Det ble omvisning i både Det gamle Posthuset og Barnevandrersenteret. På en liten sentrumsvandring fikk man mulighet til å se hus der barnevandrere har bodd, og spasere bort for å kikke på Helleren, tur4en steinformasjon barnevandrerne søkte tilflukt under. Dagen ble avsluttet med smaksprøver på barkebrød og vassgraut på bakeriet. Kaffe og kake ble det også tid til.

tur3

Konsert på Byremo

konsertbyremo1Gjennom Folkeakademiet fikk Audnedal tilbud om konsert med europeisk folkemusikk. Arrangementet ble lagt til Byremoheimen i september, og konserten ble fremført av Darya Katyba på sang, og Bernhard Bornstein på piano.  konsertbyremo2Det var ikke tvil at musikken berørte de eldre, og selve konserten var både vakker og pedagogisk. Mellom musikkinnslagene fikk man fortellinger rundt opphavet til sangene, så her stod både kunnskap og musikalitet i fokus. Spesielt ble de franske sangene godt mottatt blant publikumet på Byremo, og flere takket musikerne etter konserten for en fin opplevelse.

konsertbyremo3

Mattradisjoner

mattradisjoner1I september hadde vi også en dag der vi ville gi de eldre en opplevelse med mattradisjoner. Med Bygdekvinnelaget i Audnedal på laget var det duket for en formiddag full av lokal og tradisjonsrik mat. Stedet for dagen var Nystova på Byremoheimen. mattradisjoner2Bygdekvinnelaget gjorde en fantastisk jobb med å lage smakfull og variert kost, og mange av rettene var det nok en stund siden sist de eldre hadde fått servert. mattradisjoner3

På menyen stod blant annet hjemmebakt brød, lefse og flattbrød med godt smør, potetgrøt, blodpølse, nedkokt kålrabi, pannekake og kalvedans.

mattradisjoner4